Képarány problémák - Aspect Ratio Problems

Egy szélesvásznú formátumban készített filmet a televízióban általában pand-and-scan megoldással sugároznak. Nagyítanak a képen, hogy fent és lent is eltünjenek a fekete csíkok. Ebben az esetben a szélső részek nem látszódnak a képernyőn, és a néző rengeteg információt veszíthet a kompozícióból.

Bosszantó lehet, ha az ember nem látja rendesen az összes karaktert a westernfilmekben. Előfordul, hogy aki éppen beszél, lemard a képről. A pan-and-scan megoldás követhetetlenné és nézhetetlenné teszi a 70-es évekbeli fung fu filmekbeli harcijelenetek többségét.

Bárcsak észrevennék végre a DVD kiadók, hogy már lassan egy évtizede a XXI. században élünk, és a filmek megérdemlik, hogy eredei képaránnyal jelenjenek meg, ahogyan azokat leforgatták! A DVD formátum nem arra szolgál, hogy olyan rossz minőségű képet tartalmazzon, mint a VHS kazetták esetében.

Találtam egy angol nyelvű videót, amelyben híres rendezők szólalnak meg. Részletesebben bemutatják ezt a képaránnyal kapcsolatos problémát.




---


When a movie filmed in widescreen format usually is broadcasted on TV using the pan-and-scan process in order to remove the black bars. Due to the butchered picture much information was lost on the left and right side.

It can be annoying when you can not see all of the characters appearing on screen in western films. This process makes most of the fight scenes from 70s kung fu movies hard to follow or unwatchable.

I only wish DVD publishers would realize that we are living in the 21st century and a film on DVD deserves to be published with the original aspect ratio as it was filmed. DVD format does not exist to provide a picture quality as inferior as a VHS tape.

I have found a video that presents the problems with aspect ratio properly. The hosts are famous film directors.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése