Jeffrey Falcon maraton - The inspector wears skirts

Míg kollégám Puzzle a Jackie Chan maraton összeállításával bajlódik, addig én is elkezdtem egy Jeffrey Falcon maratont.

Ki is az a Jeffrey Falcon?

Nem baj, ha nem hallottátok a nevét, nagysikerű filmekben nem nagyon szerepelt, jórészt hong-kongi B akciófilmekben láthattátok. 1962 január 1-én született. Nagy művelője a kung-funak, jelenleg is bemutatókat tart belőle a messzi Távol-Keleten. Nagy tudója a... Hogy is mondjam...? Majom stílusnak? Szebben nem tudom kifejezni.


Filmes karrierje nem sokáig tartott, mindössze 10 évig. 1988-ban kezdődött a "The inspector wears skirts" című nagysikerű hong-kongi akciófilmmel, és 1998-ban a Rock'n' roll szamurájjal végződött. Azóta állítólag felhagyott a filmezéssel, és csak a kung-funak él.

Egyes pletykák szerint mégsem, hiszen készül a Rock'n' Roll szamuráj 2. része. Hogy ebből mi igaz, azt csak az idő fogja tudni megmondani.

A felügyelő szoknyát visel

A Rock’n' roll szamuráj után lettem nagy fanja Jeffrey Falconnak, és arra adtam a fejem, hogy megnézem az összes filmjét. Így kaptam Puzzle Projektor barátomtól az Inspector Wears Skirts ( A felügyelő szoknyát visel) című hong-kongi akciófilmet, mely jó öreg szamurájunk első filmje is egyben.

Szegény Jeffrey karrierje nem kezdődik jól, rögtön le is zúzza egy halom feminista, pedig „csak” gyémántokat akart rabolni…


Aki szemfüles észreveheti, hogy Jeffrey "majom stílusa" megmutatkozik a fenti videóban is.

Maga film: Nem csavarja túl magát, sztoriját tekintve egyszerű, mint egy faék. Van egy csapat leányzó, akiket kommandósnak képeznek ki. A táborban természetesen van ennek a kommandónak egy férfi megfelelője Tigris osztag néven. Vajon mi szövődhet e két csapat találkozásából? Ki nem találnánk, hogy szerelmek tömkelege nem? Mindez egy csipetnyi humorral megspékelve.

És persze van egy gyémántbemutató is, ahol a rosszfiúk természetesen jobbnak látják, ha a megrendelőjük nyakában csillogna az ékszer. Aztán csihi-puhi, a jók győznek, és mindenki boldogan él, míg jön a második rész.

Ennyi a sztori. A film inkább nagyobb hangsúlyt fektet a női-férfi csapat kapcsolataira, illetve a kiképzés során kiizzadt vérre-verítékre, és könnyekre. Viszont azt elég hangulatosan. A harcok koreográfiája tetszett, az akciójelenetek egy két túlzást leszámítva nem rosszak, sőt! Ami negatívum az a néhány szereplő túlzott ripacskodása, ami egyenesen az agyamra ment. Példaként említem a csúnya lány (Amy, alias Sandra Ng Kwan Yue) jelenetét amikor egy társuk szerelmes levelét olvassák fel a nagy nyilvánosság előtt. A nevetése inkább hasonlított egy mániákus gyilkoséra (az is erőltetve), akkor minden lelkiismeret-furdalás nélkül eresztettem volna egy halom ólmot a fejébe. És ez jellemző az egész szerepére. Szerencsére elég sokszor meg is kapja a magáét, főleg a leendő párjától kő-papír-olló versenyben. Igencsak leesett az állam, mikor ezért az alakításáért az év felfedezettje díjat kapta meg.

Azért a fiúkat sem kell félteni e téren. Néha az udvarlásuk már-már giccsesre, kínosra sikerült. Szegények egy olyan rock'n' roll koncertet adnak elő a görkoribárban, hogy a fejemet fogtam, és a szemem elé rakott ujjaim résein keresztül próbáltam észlelni, hogy mikor lesz vége a jelenetnek.


Abszolút érthetetlenül néztem, amikor a szereplők hangosan angolul kezdenek el a vezényszavakat kiáltani. A film egyetlen pillanata sem emlékeztet arra, hogy közük lenne az angolokhoz, de mégis angolul kiabálnak kínai helyett. Ez olyan illúzióromboló volt számomra, mint amikor egy 2. VH-s lövöldözős játékban Sztálingrádnál az oroszok elkezdenek angolul hablatyolni egymásnak.

A filmzene passzol a hangulathoz, bár meg kell említenem, nem nagyon erőltették túl magukat a készítők. Míg egy nagyobb kasszasikereknél akár komplett cd-ket is kiadnak telepakolva „szoundtrekekkel”, itt viszont be kell érnünk egy darab dallamos zenével.

Összefoglalva: Egyszeri szórakozásra tökéletesen megfelel, bár én erősen gondolkodok, hogy beveszem a filmgyűjteményembe. Van valami bája, ami megfog engem. Akik pedig kedvelik a keleti harcművészetekkel megspékelt Jackie Chan stílusú filmeket (az ő kaszkadőrcsapata segédkezett), azok különösen jól fogják érezni magukat. A The Inspector Wears Skirts egy korrekt B akciófilm, kihoztak belőle mindent, amit lehetett. Azt a néhány bakit az egész film könnyen feledteti, sőt aki ezekre is vadászik, az meg pláne jól fogja érezni magát. Sajnos magyar szinkronban nem jelent meg (ennélfogva magyar címe sincsen, kínaiul Ba wong fa), így főleg azok tudják élvezni, akik jól tudnak angolul (a felirat miatt), vagy jól ismerik a kínai nyelv kantoni nyelvjárását.

De ha rendelkezünk a fent említett tulajdonságokkal, akkor egyszeri nézést mindenképpen megér.

The inspector wears skirts (Ba wong fa)
színes, hong-kongi akciófilm, 91 perc, 1988

rendező: Wellson Chin
forgatókönyvíró: Kam Fu Cheng

szereplők:
Ellen Chan (Jean)
Dennis Chan (Klub menedzser)
Michael Chow-Man Kin (Peter)
Jeffrey Falcon (rabló)
Sibelle Hu (Madam Hu)
Sandra Ng Kwan Yue (Amy)
Cynthia Rothrock (Madam Lo)





Előzetes:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése