Jackie Chan Maraton: Tűzsárkány (Fire Dragon, 1983)


Figyelem!

A Tűzsárkány című tajvani produkció a benne rejlő hülyeség hatására súlyosan károsítja az agysejteket, ezért óva intek mindenkit a megtekintésétől. Kérem, a folytatáshoz távolítson el a szobából mindenféle szúró-, vágó-, és lőfegyvert. Köszönjük és jó szórakozást kívánunk!
u.i.: Ja, és Jackie Chan-t nyomokban tartalmazhat.

Ma a Tűzsárkány című filmet szeretném a földbe döngölni, és a sárba taposni. Micsoda? Még soha sem hallottál erről a filmről? Addig jó neked. Készülhetsz a legrosszabbra. A címéből ítélve valami nagyon király dolgot vártam volna, de hatalmas csalódás volt. Régebben a tévében minden filmet megnéztem, amiben Jackie Chan akár csak pár pillanatra is feltűnt. Elég gyorsan leesett, hogy jó lett volna néha szelektálni a műsorkínálatból. 

Szebbnél szebb borítók léteznek a filmhez. A Rettenthetetlen hiénából ollózták össze a borító képét.  Még a lemezre is ebből a filmből választottak képet. Ha ez nem félrevezető marketingfogás, akkor mi?

A Tűzsárkány című jelenlegi agyalágyultság 1983-ban készült. Az IMDB-n sajnos (Értsd: hál Istennek) nincs fent. Ez a leghülyébb, legrosszabb hongkongi vagy tajvani akció(vígjáték), amit valaha láttam.

Körülbelül 18 évvel ezelőtt láttam először a Viasat 3-on. Azóta megnéztem még párszor, mert nem hittem sem a szememnek, sem a fülemnek, hogy ilyen hülyeséget össze lehet hozni. Ezt az életemből elvesztegetett időt sosem kapom már vissza. Még mindig kiráz a hideg, ha csak rá gondolok.

Ha a film önmagában még nem lenne elég rossz, az már csak az olaj a tűzre, ahogyan kinéz. Nem gondoltam volna, hogy vannak, akik képesek ennyire vacak kép és hangminőséget produkálni. A pan & scan megoldással 4:3-as csonkított képarány miatt nem látni a kép szélén álló embereket. (A pan & scan a következőképpen történik: végy egy szélesvásznú filmet, nagyítsd ki úgy, hogy a fekete csíkok eltűnjenek, és a kép teljesen kitöltse a képernyőt. Ez akkor igazán idegesítő, ha a szereplő beszélni kezd, csak féléig, vagy egyáltalán nem látszódik. Ez az akciójelenetek alatt még frusztrálóbb élménnyé válik. A kép olyan életlen, mint egy agyon használt, többszörösen újramásolt VHS kazettán. Nem is lehetne ennél homályosabb. Csoda, hogy látni valamit az emberek mozgásából.

A hangminőség egyszerűen csapnivaló, eléggé tompa, helyenként a zenék alatt torz. Súlyosbítja a dolgokat, hogy ehhez produkcióhoz méltóan pocsék magyar szinkron készült. Az angol hang ennél még egy fokkal rosszabb, mert a furcsa akcentus és a rossz hangkeverés miatt alig lehet érteni. A zene és a zörejek elnyomják a beszédhangot, túlharsogják a párbeszédek hangerejét.

Így ment le a Tűzsárkány film a tévében, és ilyen minőségben adták ki DVD-n is, ami elég szadista dolog a kiadó részéről. Viszont méltó módon papírtokos dvd-re száműzték, hogy a turkáló részlegben kísértsen tovább az idők végezetéig.

Csak utólag jöttem rá, hogy a Tűzsárkány csupán a Fantasztikus küldetés újravágott és módosított változata, mert az eredetit csak évekkel később láttam a tévébe. A Tűzsárkány című alkotást több különböző filmből fércelték össze, ezért a végeredmény és a megtekintés élménye valóságos pokoljárássá válik.

Godfrey Ho rémálmaiban sem tudna hasonlót létrehozni, pedig ő aztán nagyon ért a Ctr+C-Ctrl+V technikához. Egy rakás nindzsa filmet készített már így.

A recept lényegében itt is ugyanaz: végy egy celluloidra forgatott akármilyen alkotást és fűszerezd saját felvételekkel, melyek szerinted bele is passzolnak/illenek az egészbe. Végül tálald új címmel saját ízlésed szerint.

Szóval a Tűzsárkány jeleneteket tartalmaz a Fantasztikus küldetés (Fantasy Mission Force) című filmből. A lényeges különbség, hogy Jimmy Wang Yu jeleneteit teljes egészében kukázták. Jackie Chan pedig már csak két jelenet erejéig szerepel benne. A többi részt egyszerűen kivágták. A hézagok betöméséhez leforgattak némi tölteléket. Az új jeleneteket Chester Wong rendezte. Végül pedig eladták Jackie Chan filmnek, mert ez a fércmunka a Kung fu kölyök (Master with cracked fingers) esetében is aaaannyira bejött. Olyan jól át lehetett verni a kedves nézőket. Hiszen a dublőröket senki sem szúrja ki, ugye?

A Tűzsárkányban meghagyták a Fantasztikus küldetés jeleneteinek 75%-át, amely Lilly csapatáról szól. A hősnőt ismét Brigette Lin (Rendőrsztori) alakítja. A sztorin mindössze annyit változtattak, hogy a főhősöknek ezúttal nem túszul ejtett tábornokokat kell kiszabadítaniuk, hanem a nácik pénzét akarják megszerezni. Ja, és a nácik itt valamilyen okból kifolyólag kínaiak. A kínai náci párt ötlete több szempontból is lehetetlenül hangzik. Hogy miért, azt felesleges is lenne részletezni.

A meghagyott részekhez új „cselekményszálat” forgattak új főhősökkel. Íme az egyikük. Történetesen John névre hallgat. Nem volt valami jó biznisz Wang Yu-t és Chan-t lecserélni, hiszen John annyira karizmatikus és temperamentumos, mint egy szimpla fakaró. Fel sem tűnne a különbség, ha az helyettesítené őt egész végig.

Szóval a fickónak meg kell találna Lilly-t, mielőtt a rosszfiúk találják meg. Így hát mindenki üldöz mindenkit. John útközben nindzsákkal szövetkezik. A vezetőjük már ismeri John-t valahonnan. Már eleve barátok voltak korábban is, de azért a vezető emberei csak megtámadják Johnt, mert már régóta nem volt akciójelenet. 

A film egyetlen színfoltja, hogy egy kis időre feltűnik Jackie Chan. Bár kötve hiszem, hogy  kapott egyáltalán valami pénzt azért, hogy felhasználták a jeleneteit. Valószínűleg nem is tud arról, hogy ebben a filmben egyáltalán szerepel. Mindössze két bunyós jelenetét hagyták meg. Pár helyen pedig dublőr helyettesíti meglehetősen röhejes módon, de mégis főszereplőként van feltüntetve.

Ez még butább és őrültebb film, mint a Fantasztikus küldetés, amiből ezt a szemetet összevagdosták. Sem a valóság, sem a józan ész nem szabott határt a készítők fantáziájának. Sajnos. Általában a legjobb részeket a Fantasztikus küldetésből vágták ki, és amiket hozzá forgattak, zavaros, unalmas, hihetetlenül gagyi baromsággá teszik az összképet. A Fantasztikus küldetést még csak-csak összetartotta valami, de a Tűzsárkány hozzáadott jeleneteiben található párbeszédek hihetetlenül szaggatottak, és döcögősek. Ide még a Palmatex is kevés lenne. (Ez itt a reklám helye.) Olyan, mintha beszédközben megállnának kávészünetet tartani. Gyakran bukkannak fel emberek a semmiből, és a jelenetek sem valami logikus sorrendben következnek.

A sokkhatásból már csak akkor eszmél fel a néző, amikor meglátja a rövid végefőcímet, de akkorra már túl késő, mert tudja, hogy 84-85-75 percet elpazarolt az életéből.

Annyira vacak ez a film, hogy még a fanatikus hongkongi filmrajongóknak sem merem ajánlani, mert egyszerűen nem üti meg a mércét, hogy koherens egészként működjön.

A B-kategóriás akciófilm csak egy dolog, de azért mégis van egy szint, amit meg kell ugrani ahhoz, hogy elviselhető legyen az élmény. Ha a Tango és Cash a B-kategóriába illik, akkor a Tűzsárkány a Zs-kategóriát súrolja alulról. Végül is nagyon vigyázni kell, hogy az igencsak olcsó DVD-k közül mit választ az ember magának otthoni megtekintésre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése