Supergirl – bevezető epizód (2015)


Kíváncsi voltam, hogy a CBS TV mit képes kihozni a Supergirl sorozat bevezető epizódjából. A nyolcvanas években már kaptunk egy élőszereplős mozifilmet, amely nem sikerült valami jól. Gondoltam, ehhez képest a mostani ráncfelvarrás csak jobb lehet.

Nos, az egész bevezető epizód olyan, mintha egy befejezetlen forgatókönyvből kezdték volna el a forgatást. A néző különböző jeleit veheti észre, hogy összecsapták. Kara karakterét sebtében dobták össze. Semmit nem tudunk meg iskolás éveiről, és arról sem, hogyan tanulta meg használni az erejét. Az ilyen jelenetek adnák meg egy karakter alapját. Kihagytak egy magas labdát ezzel a húzással. Egyszerűen ugrunk egy nagyot a sztoriban. A készítők az eredettörténettel indítottak, aztán kitalálták, hogy eszük ágában sincs folytatni, vagy normálisan kibontani azt, mert túl sok játékidőt emészt fel. Eredettörténet nélkül pedig egyetlen szuperhős sztori sem áll meg a lábán.

Az is összecsapott lett, amikor Supergirl harcol a bűnözők ellen. Nem látni eleget az átmenetből, hogy Kara hogyan válik szuperhőssé. Kapunk egy montázst, és ennyi. A történet többi részében pedig túlságosan is hasonlít Clark Kentre. Úgy tűnik, mintha azt adták volna parancsba a készítőknek, hogy Supergirl legyen teljesen olyan, mint Superman. 


Karát szülei egy űrhajóban a földre küldték, mielőtt a szülőbolygója felrobbant volna. A lány nevelőszülőknél nőtt fel. Egy nagyvárosban lakik, ami hasonlít New Yorkra. Egy újságnál dolgozik. Barna, műanyag keretes szemüveget visel (, bár itt kezdetben nincs funkciója, mert később lesz belőle szuperhős). Azzal álcázza magát. Ismerős valahonnan ez a szituáció?

Kicsit olyan, mintha a Smallville-t folytatták volna, csak Clark helyett Kara a főszereplő, ami baromság, mert a két karaktert nem lehet csak úgy felcserélni. Ez egyszerűen nem így működik. Teljesen más történettel rendelkeznek. Tudtommal Supergirl a képregényekben sosem dolgozott újságnál. Mintha utána sem néztek volna olyan jelentéktelen apróságnak, mint a forrás.

Az első akciója során megakadályoz egy légi katasztrófát. Ez a jelenet egész jól sikerült. Ezután Supergirl bekerül a hírekbe. A gonosz karakter egy különleges frekvencián üzen Karának. Ezt a gonosz karaktert Kara anyja ítélte el, és bosszút akar állni. Akár el is nevezhetnénk Zod tábornoknak.


Az egész bevezető epizód egy jó nagy deja vu élmény. Olyan, mintha összegyúrták volna az első két Superman filmet, a Lois és Clark sorozatot és a Smallville-t. Az újrahasznosítás nem tett jót, mert nem igazán kaptunk semmi újat, csupán olyasmit, ami már ismerős valahonnan. Éppen ezért teljesen kiszámítható minden, ami történik a bevezető epizódban. A Supergirl sorozat olyan, mint egy Superman fénymásolat, csak még az elődeinél is kevesebbet tud felmutatni. Kár, hogy ilyen fércmű lett belőle, mert voltak benne igazán vicces momentumok, és jó jelenetek. Nyomokban találhatóak benne szórakoztató részek.

Különösen az tetszett, ahogyan hősünk lehozza a gépet. Superman megjelenik az epizód elején, és Dean Caintől is láthatunk egy cameo-t. Supergirl jelmeze jól néz ki, kapott egy kis felújítást. A dizájn hasonlít a képregény-féle verzióhoz. A számítógépes effektek és az akciójelenetek szinte annyira látványosak, mint egy mozifilmben. Különösen Supergirl repülés közbeni jelenetei tetszettek.

Azonban csalódott vagyok, mert többet vártam ettől a bevezető epizódtól, mint a Superman klisék tömkelegét. A sztorit szörnyen összecsapottnak és átgondolatlannak találom, valamint az eredetiség szikrája sem lelhető fel benne. Mintha nem töltöttek volna elég időt a megírásával, és egy nap alatt akarták volna összehozni anélkül, hogy előtte elkészítették volna a házi feladatot. Jobban sikerült volna, ha az író egy kicsit használta volna a fantáziáját. A sorozatnak még egy évadot sem tudok jósolni a bevezető epizód alapján. Kár, hogy nem voltak igazán hűek az alapanyaghoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése