Hétvégi ajánló: Roppannak a sapkarózsák


Gondolom, nem sokunknak mond sokat, ha Teknős Péter nevét említem. Pedig jó néhány ifjúsági, sci-fi, és ismeretterjesztő könyv fűződik a nevéhez.

A mostani ajánló a Roppannak a sapkarózsák című művéből igyekszek egy kis élménybeszámolót tartani. A könyv 1978-ban jelent meg a Delfin sorozat tagjaként.

Műfaját tekintve a könyv történelmi regény. A történet hőse Kolos Marci ifjú újságírójelölt, akinek nincs más vágya, minthogy színikritikus legyen valamelyik lapnál, de az őszirózsás forradalom közbeszól.

Mégis mit tehet egy színikritikus a forradalomban? Természetesen tudósítóvá avanzsálódik és a várost járva Marci a Krajcáros Újságnak hozza a híreket.

Főhősünk kalandjai során végigvonulunk az őszirózsás forradalom minden fontosabb állomásán, a Lánchídi csatától egészen gróf Tisza István gyilkosságáig. Lesznek ugyanúgy segítői, mint ellenségei a történet során.

A 233 oldal számomra egyáltalán nem volt unalmas, a történet szépen a maga rendje és módja szerint kibontakozik, és jutunk el a végkifejletig.

Azonban a könyv olvasása során végig olyan sejtelmes gondolatom volt, mintha a szerző szimpatizálna a forradalmárokkal. Ami nem is lenne csoda, hiszen ha végigkísérjük Teknős Péter életét, észrevehetjük, hogy szorosan kötődik a Kommunista Párthoz. Sőt! Megkockáztatom, hogy talán még Szőcs Ferenc (Kolosi barátja) alakja a könyvben nem más, mint maga az író.

Ha az illető nem ismerős Budapesten, akkor ajánlatos felkészülni a fővárosi utcanevekből. Szerintem azzal nem árulok el nagy titkot, hogy fogunk a helyszínek között járkálni elég sokat. Laktanyáktól kezdve tereken keresztül kávézókon át sikátorokig.

Szóval, ha eltekintünk a politikai tartalomtól, és csak a történetre koncentrálunk igazán tartalmas és élvezetes percek elé nézhetünk. Mivel történelmi regényről van szó, nem árt, ha rendelkezünk egy kis általános műveltséggel, az őszirózsás forradalommal kapcsolatban. Érteni fogjuk anélkül is a művet, de szerintem úgy nem az igazi, ha nem rendelkezünk háttéranyaggal bármely mű kapcsán. Éppen ezért nem igazán ajánlom a 12-14 év alatt korosztálynak.

A könyv nyelvezete könnyen érthető, egyedül a korabeli szavakon akadtam fenn, de azok a szövegkörnyezetből, vagy a történetből könnyen kikövetkeztethető.  

Összevetve könnyed és izgalmas hétvégi olvasmány, melybe könnyen bele lehet merülni. Ajánlom a XX. századi magyar történelem iránt érdeklődőknek, vagy a kis könnyed kalandokszerelmeseinek.

Ára nem eget rengető. Mivel nem egy mai könyről szó, ezért újonnan beszerezni nem tudjuk, az antikváriumokat és az online piacokat kel keresni. Ára 100-700 Ft között változik.
 
Teknős Péter: Roppannak a sapkarózsák
Móra Ferenc Könyvkiadó Budapest, 1978
Delfin Könyvek sorozat
233 oldal, papír,

Szereplők:
Kolosi Márton - újságíró
Medveczky Judit - színésznő
Szőcs Ferenc - hadnagy
Patai - főszerkesztő
Mönnich - százados
Az őszirózsás forradalom szereplői


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése