Hétvégi ajánló: Read or Die

Olvasni nem mindenki szeret. A könyveket úgyszintén. De mi lenne, ha hatalmad lehetne a papír felett? Akaratod szerint formálhatod, irányíthatnád őket! Ezt az ötletet valósították a meg a Read or Die (R.O.D.) készítői.

Az elsőre furcsának, és hülyeségnek tűnő ötletet azonban rendkívül jól aknázza ki a sorozat, melyet az elmúlt időszakban volt szerencsém megtekinteni.

A történet főhőse Olvasó Yomiko, alias Yomiko Readman, az introvertált, bibliofíliás könyvkukac, titkosügynök. Az OVA-ban az ő történetét kísérhetjük figyelemmel, a sorozatban azonban egy időre háttérbe szorul.


Műfaját tekintve nehéz meghatározni, ugyanis rendkívül sok kategória jellegzetességeit hordja a R.O.D. Ahogy említettem, Yomiko titkosügynök, szóval lesznek benne a kémfilmekhez hasonló motívumok, de ugyanúgy megtalálható benne a dráma, vígjáték, és misztikum. Mindez meghintve egy csipetnyi szofterotikával.

Yomiko nem akármilyen ügynök. Természetfeletti képességgel rendelkezik, a papírformálással. Kedvére tudja irányítani a papírt, és e tulajdonságát kalandjai során nagy hasznát veszi.

Küldetései során nem egyedül harcol természetesen, vele tart Miss Deep is, akinek nem állja útját a betonfal sem. Na nem az erejére gondolok, bár kétségtelen, hogy abból is jutott neki bőven. Deep szellem módjára képes a falak között átjárni.

A megbízó szokatlan módon nem a klasszikus titkosszolgálatok. Ebben az alternatív világban Yomiko munkaadója a Brit Nemzeti Könyvtár különleges osztálya, mely eltűnt, nagy értékű könyvek után nyomoz ügynökei segítségével.

Szóval akad itt minden, ami szem szájnak ingere.

Meg kell még említenem a filmzenét, mely igen jól passzol a témához, már amiatt érdemes megnézni a R.O.D.-ot

A sorozat az OVAkban történtek után játszódik, de itt egy kicsit más irányt vesz a történet. Yomiko háttérbe szorul egy időre, és a fókusz három lánytestvér kalandjaira irányul, akik szintén papírmesterek. De természetesen ugyanúgy itt lesz a Brit Nemzeti Könyvtár, különböző ügynökök, és az a világ, mely beszippant magába.













A három leányzó egyike, Anita King bevetés közben

Én azt mondom egy nézést bátran megér, az alakok szépen vannak animálva, a megvalósítás bár néhol döcögős, de tetszik, el lehet siklani felette. Személy szerint azért is aratott nálam sikert a sorozat, mivel Yomikóhoz hasonlóan én is rajongok a könyvekért. Időnként már annyira beleéltem magam a történetbe, hogy azon fantáziáltam, hátha az OSZK is rendelkezik hasonló kaliberű ügynökökkel, akik például Mátyás király elveszett Corvinái után nyomoznak.

Szóval, ha anime után keresgélsz, szereted a könyveket, vagy egy kicsit szokatlanra vágysz, a R.O.D.-ot érdemes megnézni. Szinkronizálva sajnos nem találtam sehol, de szerencsére magyarul feliratozták, így nem csak az angol és japán nyelv művelői vannak előnyben.

Read Or Die
Színes feliratos japán animációs sorozat
(15 éven aluliaknak nem ajánlott!)

Rendezte: Amanda Winn Lee, Koji Masurani

Írta: Ai Kennedy,Hideyuki Kurata,

Szereplők:
Yomiko Readman (The Paper)
Nancy Makuhari (Miss Deep)
Drake Anderson
Anita King
Maggie Mui
Michelle Cheung
Joker

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése